Индия гони канадски дипломат на фона на напрежение заради убийството на активист

ЕС и Свят 19.09.2023 11:44 Снимка: ДНЕС+

Индия гони канадски дипломат на фона на напрежение заради убийството на активист

Индия отхвърли обвиненията на канадския премиер Джъстин Трюдо за индийска следа в убийството на сикхски активист като "абсурдни и мотивирани", предаде Асошиейтед прес. В понеделник Трюдо обвини Индия в участие в убийството на Хардип Сингх Ниджар, който беше застрелян пред сикхски храм на 18 юни в Канада.

Той заяви, че канадското разузнаване разглежда "достоверни твърдения", свързващи смъртта му и индийската държава. Във вторник Индия изгони висш канадски дипломат, тъй като спорът се разрастна. Това последва експулсирането от Канада на индийския дипломат Паван Кумар Рай.

45- годишният Ниджар беше застрелян в автомобила си от двама маскирани въоръжени мъже в средата на юни вечерта на оживен паркинг в Съри, град на около 30 километра (18 мили) източно от Ванкувър. Той е бил виден лидер на сикхите като се твърди, че и в миналото е имал заплахи за живота заради активността и дейността си. Трюдо каза в парламента в понеделник, че е повдигнал въпроса за убийството на г-н Ниджар пред индийския премиер Нарендра Моди на неотдавнашната среща на Г-20 в Делхи.

Междувременно Съединените щати изразиха загриженост във връзка с изказването на канадския министър-председател.

"Дълбоко обезпокоени сме от твърденията… на премиера Трюдо. Оставаме в постоянен контакт с канадските ни партньори. От критично значение е разследването от страна на Канада (на убийството на активиста) да продължи и извършителите на бъдат изправени пред правосъдието", заяви Ейдриън Уотсън, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095