Играчите прибират печалбите от златото. Доларът се съвзема

ЕС и Свят 30.07.2020 17:03 Снимка: ДНЕС+

Играчите прибират печалбите от златото. Доларът се съвзема

Американският долар се засилва спрямо еврото, паунда йената и другите световни валути в четвъртък сутринта, след като вчера спадна на фона на много меките сигнали от Федералния резерв.

Цената на златото в четвъртък сутринта не показва силна динамика, инвеститорите оценяват решението на Федералния резерв на САЩ да запази лихвения процент.

Августовските фючърси за злато на борсата Comexв Ню Йорк поскъпват с 0,16%, или с 3,1 долара - до $1956,5 за тройунция. Септемврийските фючърси за сребро спаднаха с 0,3% до $ 24, 247 за унция.

След активен растеж в сряда златото забави темповете на поскъпване, което анализаторите приписват на техническа корекция."Тези движения на цените показват фиксиране на печалбата. В краткосрочен план можем да разгледаме всяко движение над това ниво (между $1980 до $ 2000), , като излишно превишение", заяви анализаторът на IG Markets Кайл Рода, цитиран от Ройтерс.

Анализаторите отбелязват също, че златото, което е нараснало повече от 28% през тази година, е добре подкрепено от слабия долар, влошаваща се пандемия и вероятността за увеличаване на паричните стимули.

Във вторник цената на златото скочи до най-високия си връх от 1974,9 долара, след като Фед обеща да задържи лихвите близо до нулата, тъй като бързото покачване на случаите с коронавирус намалява надеждите за икономическо възстановяване.

В резултат на последната си заседание Федералният резерв очаквано запази основния лихвен процент на нивото от 0-0,25% годишно. Също така обеща да продължи изкупуването на активи "поне със същите темпове". тоест US Treasuries на стойност най-малко 80 милиарда долара на месец и ипотечни облигации на стойност 40 милиарда долара на месец.

След срещата шефът на Фед Джером Пауъл заяви на пресконференция, че американската централна банка "дори не мисли" за повишаване на лихвата в обозримо бъдеще, осъзнавайки, че икономическото възстановяване ще отнеме много време. Пауъл също повтори, че Фед ще направи всичко необходимо за укрепване на икономиката и изрази подкрепа за подобни действия от Конгреса.

На този фон курсът на долара в четвъртък сутринта се повишава коригиращо спрямо други основни световни валути, след като по време на няколко предишни търговски сесии се понижаваше.

Експертите на Maybank очакват доларът да се засили, отбелязвайки, че някои технически показатели показват възможността американската валута "да напусне препродадената територия".

Индексът ICE, който проследява представянето на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), падна с 0,4% в сряда, достигайки двегодишен минимум. В четвъртък стойността на индекса нарасна с 0,1%.

Общата валута днес сутринта спада по отношение на американската с 0,3%, до $1,1757 за евро срещу $ 1,1792 за евро при закриването на търговията в сряда.

Стойността на американската валута спрямо японската се увеличава с 0,28% - до 105,21 йени за долар в сравнение със 104,92 йени ден по -рано.

Британският фунт стерлинг загуби 0,29% спрямо долара до ниво на днешна търговия от $1,2959 долара за паунд.

Срещу австралийския долар американският му съименник спечели 0,49%./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448