И Тексас забрани абортите

ЕС и Свят 25.06.2022 10:20 Снимка: ДНЕС+

И Тексас забрани абортите

Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън обяви, че абортите в щата вече са незаконни. Тексас е сред щатите, които преди това приеха така наречените "условни закони" - мерки, които трябва да влязат в сила веднага след като Върховният съд отмени федералните гаранции за правото на аборт.

„В продължение на половин век американците трябваше да живеят под диктата на едно незаконно, противоконституционно и произволно решение на Върховния съд“, изтъкна главният прокурор на Тексас. „Но това вече е минало. Днес въпросът за абортите отново е в ръцете на щатите. А Тексас вече е отговорил на този въпрос: абортите тук са незаконни.“

Освен това Пакстън обяви петък, 24 юни, за почивен ден за служителите си на фона на очакваните протести във връзка с решението на Върховния съд относно абортите.

По-рано днес Върховният съд на САЩ постанови решение, с което отмени федералните гаранции за абортите. Отделните щати вече могат да определят правила за абортите, включително да ги забраняват изцяло. Калифорния, Орегон и Вашингтон се обявиха в защита на правото на аборт, а Мисури стана първият щат, където то бе забранено.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648