Хиляди протестират срещу талибаните в Кандахар заради изселвания

ЕС и Свят 14.09.2021 20:16 Снимка: ДНЕС+

Хиляди протестират срещу талибаните в Кандахар заради изселвания

Хиляди афганистанци протестираха срещу талибаните в южния град Кандахар, според бивш държавен служител и записи на местна телевизия, след като жителите бяха помолени да напуснат жилищна армейска колония.

Протестиращите се събраха пред дома на губернатора в Кандахар, след като около 3000 семейства бяха помолени да напуснат колонията, според бившия правителствен служител, станал свидетел на тълпите.

Кадри от местни медии показват тълпи от хора, блокиращи път в града.

Засегнатата зона е заета предимно от семействата на пенсионирани армейски генерали и други членове на афганистанските сили за сигурност.

Семействата, някои от които са живели в областта почти 30 години, са получили три дни да се освободят, каза служителят, който е говорил с някои от засегнатите.

Говорителят на талибаните не отговори веднага на искане за коментар относно изселванията.

Спорадичните протести срещу талибаните, които дойдоха на власт в Афганистан с превземането на Кабул преди почти месец, завършиха от време на време със смъртоносни сблъсъци, въпреки че няма потвърдени съобщения за насилие във вторник.

Лидерите на талибаните обещаха да разследват всички случаи на злоупотреба, но наредиха на демонстрантите да търсят разрешение, преди да проведат протести.

Организацията на обединените нации заяви в петък, че отговорът на талибаните на мирните протести става все по -насилствен./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448