Хиляди чехи протестираха срещу бедността, НАТО и подкрепа за Украйна

ЕС и Свят 17.09.2023 14:14 Снимка: ДНЕС+

Хиляди чехи протестираха срещу бедността, НАТО и подкрепа за Украйна

Хиляди поддръжници на проруска чешка опозиционна партия се събраха в Прага в събота, за да протестират срещу икономическата политика на дясноцентристкото правителство на страната и военната подкрепа за Украйна, съобщава "Ройтерс".

Протестът беше свикан от движението ПРО, което не е парламентарно представено и заема националистическа, промосковска и антизападна линия.

Информационната агенция CTK оцени участието на около 10 000 души, по-малко от подобно събитие преди година, което се проведе в пика на скока на енергийните цени в Европа.

"Днес направихме още една стъпка, за да отместим скалата, която е правителството на министър-председателя Петр Фиала, каза лидерът на PRO Индржих Райхл на Вацлавския площад в Прага. Те са агенти на чужди сили, хора, които изпълняват заповеди, обикновени марионетки. Аз не искам повече марионетно правителство", каза Райхл.

По думите му, Чешката република трябва да наложи вето на всеки опит на Украйна да се присъедини към НАТО.

При сегашното правителство Чешката република беше близък съюзник на Украйна, изпращайки танкове, ракетни установки, хеликоптери, артилерийски снаряди и други материали, за да помогне на украинските сили, които се борят с инвазията на Русия.

Райхл приветства националистическата политика на унгарския премиер Виктор Орбан като модел за подражание и призова за съюз на страните от Централна Европа, за да се противопостави на Брюксел.

Той също така изрази подкрепа за бившия министър-председател на Словакия Роберт Фицо, който зае твърда антизападна позиция преди изборите на 30 септември.

Протестиращата Марчела Хайкова, майка на три деца, осъди военната помощ на правителството за Украйна, наред с други политики.

"Ние не сме суверенна държава, слушаме Брюксел", каза тя. "Защо изпращат оръжие на Украйна, защо не се стремят към мир?

Протестиращите също критикуваха управлението на икономиката от страна на правителството, която претърпя двуцифрена инфлация и се представи по-слабо от европейските си връстници, като продукцията все още не се е върнала към нивата преди COVID.

Полицията съобщи в социалните медии, че е задържала един мъж на митинга, носещ нашивка на руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" по подозрение в подкрепа на геноцида, без да дава повече подробности./news.bg

CHF CHF 1 2.05315
GBP GBP 1 2.28325
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.85885
USD USD 1 1.81062