Хърватите избират нов парламент

ЕС и Свят 05.07.2020 13:17 Снимка: ДНЕС+

Хърватите избират нов парламент

Днес в Хърватия се провеждат парламентарни избори след кампания, доминирана от здравната криза. Новото правителство ще трябва да се ориентира и работи в условията на продължаващата пандемия от коронавирус, пише АФП.
Пандемията доведе до най-лошия от десетилетия почти 10 % спад на зависещата от туризма икономика на страната.
Управляващата консервативна партия ХДС досега отбеляза относителен успех в борбата с разпространението на коронавируса в Хърватия, като съобщи за приблизително 100 смъртни случая и 3 000 заразени с COVID-19.

Но нарастването на случаите на заразяване през последните седмици, с десетки регистрирани ежедневно, поднови опасенията за здравната ситуация и даде на опозицията свежи “боеприпаси”.
“Всички се плашат от това какво ще се случи през есента”, каза пред АФП 60-годишната икономистка от Загреб Весна Трнокоп.
“Коронавирусът промени икономиката, не само в Хърватия, а навсякъде, така че трябва да променим идеите си.”
ХДС се готви за близко състезание с основната лява опозиция, но също рискува да загуби гласове от новото дясно движение, прицелващо се в третото място.
Не се очаква нито един от двата основни кандидата – ХДС на премиера Андрей Пленкович и коалицията „Рестарт“, ръководена от социалдемократите (СДП), да спечели окончателно мнозинство в 151-местния парламент, показват проучванията.
Това прави популисткото „Движение за родина“ на превърналия се в политик фолк певец Мирослав Шкоро потенциално ключов коалиционен партньор.
Лидерът на опозицията и кандидат за министър-председател Давор Бернардич обвини правителството, че “съзнателно излага Хърватия на риск”, решавайки да проведе изборите.
Партията му отмени изборните митинги заради опасенията за здравето, а избирателите бяха помолени да носят маски и лични химикалки.

„Политическа шарлатанство“
Междувременно Пленкович се надява несигурното бъдеще да вдъхнови избирателите да подкрепят ХДС, който е на власт от 2016 г.
Сега е моментът за “сериозен избор, а не за политически шарлатани”, каза бившият евродепутат, който отхвърли съперниците си като лошо подготвени.
“Хърватия няма време за експерименти като Бернардич или Шкоро.”
И все пак някои хървати жадуват за нови лица в страна, бореща се с масивна емиграция, провокирана от ниските заплати и корупцията.
“Много трябва да се промени”, каза пенсионираната учителка Бранка Текавец.
“Не се обръща внимание на хърватите, които заминават за чужбина, безработицата и лошото заплащане на младите хора.”
Съперниците на правителството също се възползват от скандалите с подкупи които разтърсиха в последно време партията. Бернардич призова да се избере “ново начало”, вместо “пътя на корупцията” на ХДС.
В последното си обръщение преди гласуването десният Шкоро заяви, че само новата му партия “гарантира промяна, докато СДП и ХДС гарантират продължение на лошото управление”.
Популярният музикант дебютира, когато завърши трети на президентските избори в Хърватия през декември и това го вдъхновш да сформира ново движение.
Анализаторите твърдят, че ХДС може в крайна сметка да приеме коалиция с певеца, въпреки гнева заради опитите му да привлече част от традиционно гласуващия за тях електорат.
СДП, от друга страна, е малко вероятно да разгледа такъв съюз, като се има предвид носталгията на 57-годишния Шкоро по пронацисткото минало на Хърватия и обвиненията в сексизъм.
Около 3,8 милиона души имат право на глас, като първите официални резултати ще се оповестят в края на днешния ден./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81617
GBP GBP 1 2.17187
RON RON 10 4.04808
TRY TRY 10 2.36798
USD USD 1 1.65077