„Хамас“ и Израел близо до споразумение за спиране на огъня

ЕС и Свят 21.11.2023 09:35 Снимка: ДНЕС+

„Хамас“ и Израел близо до споразумение за спиране на огъня

Новината съобщи лидерът на палестинското ислямистко движение Исмаил Хания

Хамас“ и Израел са близо до споразумение за примирие, увери лидерът на палестинското ислямистко движение Исмаил Хания, цитиран от световните агенции. Преговорите между двете страни се водят в Катар, който действа като посредник. Няма потвърждение от Израел.

Новината идва след като високопоставен американски служител каза в понеделник, че сделката за освобождаване на заложници, взети от Израел по време на атаките на Хамас миналия месец, в замяна на паузи в боевете, е „по-близо от всякога“.Очаква се споразумението да бъде представено по-късно днес от представители на Катар.

Иззат ар Ришек, който е член на политическото бюро на палестинското ислямистко движение, посочи, че временното прекратяване на огъня ще даде възможност в ивицата Газа да бъде доставена хуманитарна помощ.

Сделката освен това предвижда размяна на хора между двете страни в конфликта, отбеляза той, като уточни, че „очакваното споразумение ще включва освобождаването на израелски жени и деца заложници в замяна на освобождаването на палестински деца и жени от окупационните затвори“.

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън изрази оптимизъм, че е на път да бъде постигнато такова споразумение, припомня Ройтерс.

„Хамас“ взе около 240 заложници при нападението си в Израел на 7 октомври. От няколко дни се говори, че е на път да бъде постигнато споразумение за освобождаване на част от пленниците в замяна на прекратяване на огъня, което да позволи доставките на хуманитарна помощ.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648