Гутериш: Социалните мрежи засилват проявите на екстремизъм

ЕС и Свят 28.01.2023 10:16 Снимка: ДНЕС+

Гутериш: Социалните мрежи засилват проявите на екстремизъм

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обвини социалните мрежи и тези, които рекламират в тях, в "съучастничество" в засилването на прояви на екстремизъм като антисемитизма, расизма, антимюсюлманския фанатизъм, ксенофобията, хомофобия и женомразството, предаде Ройтерс.

"Те са катализатори, мотивирани от печалбата, които пренасят екстремизма от периферията към широкоразпространените схващания", заяви Гутериш в реч по повод Международния ден в памет на жертвите от Холокоста.

"Използвайки алгоритми, които засилват омразата, за да задържат потребителите пред екраните, социалните мрежи стават съучастници. В такива се превръщат и рекламодателите, които субсидират въпросния бизнес модел", каза генералният секретар на ООН.

Той отдавна изразява опасенията си около силата на компаниите собственици на социални мрежи и призовава за регулации, с които да се изясни отговорността им и да се създаде по-голяма прозрачност. Днес Гутериш повтори тази своя позиция и призова правителствата да "спрат омразата", предаде БТА.

"Знаем колко лесно речта на омразата се превръща в престъпление от омраза, как вербалното насилие води до разпространение на физическото насилие и как многообразието и социалното единство биват подкопавани, също както и ценностите, които ни обединяват", каза още Гутериш.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648