Гутериш: Пандемията ни върна с 25 години назад в напредъка по Целите на ООН за устойчиво развитие

ЕС и Свят 19.09.2020 20:28 Снимка: ДНЕС+

Гутериш: Пандемията ни върна с 25 години назад в напредъка по Целите на ООН за устойчиво развитие

Пандемията от болестта, предизвиквана от коронавируса, върна международната общност 25 години назад в областта на постигнатото по някои от Целите за устойчиво развитие на ООН, заяви по британската телевизия "Скай нюз" генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш, цитиран от ТАСС.

Истината е, че целият този напредък, който беше постигнат в цял свят в битката с бедността, глада, както и в много други направления, сега се оказа под голям въпрос. В някои области сме изпратени с 25 години назад, каза Гутериш. Трябва да активизираме усилията си и да се възползваме от предимствата, които дава мащабната мобилизация на ресурси, впрегнати за възстановяване след пандемията, предаде БТА. 

Тези ресурси трябва да бъдат използвани в съответствие с Целите за устойчиво развитие, така че в бъдещето, което градим, да има повече приобщаване, равенство, справедливост и екологичност.

Гутериш добави, че развитите държави имат възможност да насочат достатъчно ресурси за възстановяване след кризата, но бедните и развиващите се страни се нуждаят от външна помощ.

Генералният секретар обърна внимание на нуждата от преструктуриране или отписване на външния дълг на държави с ниски и средни равнища на доходите.

През 2015 г. държавите членки на ООН приеха Дневен ред в областта на устойчивото развитие до 2030 г. Сред целите, които той набелязва, са ликвидиране на крайната бедност, съхраняване на ресурсите на планетата и гарантиране на благополучие за всички. Всяка от 17-те цели включва редица показатели, които трябва да бъдат постигнати за срок от 15 години.

От началото на пандемията от коронавирус в света са се заразили около 30,5 милиона души, а регистрираните смъртни случаи са 951 000./БТА

CHF CHF 1 1.82532
GBP GBP 1 2.15509
RON RON 10 4.0113
TRY TRY 10 2.10115
USD USD 1 1.65021