Гръцките острови са изправени пред водна криза в разгара на туристическия сезон

ЕС и Свят 10.07.2024 10:17 Снимка: ДНЕС+

Гръцките острови са изправени пред водна криза в разгара на туристическия сезон

Най-големият резервоар на гръцкия остров Наксос е пресъхнал, полезен е само за костенурките, които кръстосват калните му плитчини. Надолу по течението, морска вода се е просмукала в празните напоителни кладенци, нанасяйки щети на ценената реколта от картофи на острова. По на юг, на остров Карпатос, властите наложиха ограничения за пълнене на басейни, докато на северния остров Тасос властите търсят обезсоляващ агрегат, който да направи морската вода годна за пиене. В по-голямата част от Гърция от месеци няма никакъв дъжд. Сега, когато островите на страната се готвят да приемат рекорден брой туристи, проблемът с водоснабдяването е по-голям от всякога, алармираха служители, фермери и учени, цитирани от Ройтерс и БТА.

"Имаше силен недостиг на валежи в цялото Средиземноморие и по-специално на Наксос, нашите резервоари са празни", каза кметът на острова Димитрис Лианос. Милиони туристи посещават Гърция всяка година, за да се насладят на древни места, девствени плажове и тюркоазени води. Но въздействието на изменението на климата, включително по-високите температури, редките валежи и горските пожари застрашават бъдещето на най-големия икономически двигател на страната.

Най-малко шестима туристи, включително известният британски телевизионен водещ Майкъл Мозли, починаха миналия месец, когато горещите вълни заляха страната. Експертите по климата се опасяват, че най-лошото тепърва предстои.

Недостигът на вода е остър в Наксос, планински остров от 20 000 души в една от най-популярните и сухи части на Егейско море. Десетки хиляди туристи се стичат към неговите брегове всеки ден през лятото. Двата резервоара на острова съдържат 220 000 кубични метра използваема вода, една трета от нивото от миналата година. Властите са осигурили три преносими инсталации за обезсоляване, които ще третират морската вода, за да стане безопасна за пиене, и която според кмета Лианос трябва да покрие недостига за къщи, хотели и басейни. Но фермерите няма да получат никаква част от пречистената вода и трябва да разчитат на кладенците, които са замърсени с морска вода. Фермерите казват, че това замърсяване възниква, когато кладенците са достатъчно празни, за да проникне солената вода.

Стелиос Ватракокоилис отглежда прочутите картофи на Наксос, които са обичани в Гърция заради масления си вкус и са защитени от имитация по правилата на ЕС. Добивите му ще бъдат преполовени тази година заради солената вода за напояване, каза той.

"Това е голямо разочарование, защото ние, хората, не очаквахме, че изменението на климата ще почука и на нашата врата", каза той.

CHF CHF 1 2.01882
GBP GBP 1 2.32063
RON RON 10 3.93432
TRY TRY 100 5.43423
USD USD 1 1.79599