Гръцката КЗК проучва пазара на течни горива заради евентуални нередности в ценообразуването

ЕС и Свят 30.06.2022 20:00 Снимка: ДНЕС+

Гръцката КЗК проучва пазара на течни горива заради евентуални нередности в ценообразуването

Имало асиметричната промяна на цените - при поскъпване на суровините веднага тръгвали нагоре бензин и дизел, при поевтиняване на суровините промяната се бавела

До края на юли се очаква да завърши проверката на гръцката Комисия за защита на конкуренцията на пазара на течни горива, която започна заради „наличието на значителни признаци за съществуването на феномена на асиметричната промяна на цените на гръцкия пазар на етапа на търговията на дребно“, се казва в съобщение на комисията, цитирано от АНА-МПА и от БТА.

В информацията се казва още, че не е изключено да бъде предприета регулаторна интервенция в сектора, ако се установи, че не съществуват условия за ефективна конкуренция.

Асиметрия в промените на цените се наблюдава, когато цените на пазара на следващото равнище се изменят по различен начин в сравнение с предишното. Пример за това явление е когато цените на продуктите на следващото равнище се увеличават незабавно, когато се увеличат цените на суровините, но спадат бавно при намаление на цените на суровините.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648