Голямата ипотечна катастрофа, която назрява във Великобритания

ЕС и Свят 28.06.2023 17:07 Снимка: ДНЕС+

Голямата ипотечна катастрофа, която назрява във Великобритания

Британският премиер Риши Сунак заяви, малко след повишаването на лихвения процент от централната банка, че мисията на правителството да намали наполовина инфлацията до 5% до края на годината е станала по-трудна напоследък. Натискът върху властите на Великобритания се увеличава все повече, а финансовият министър предупреждава за предстояща "ипотечна катастрофа", съобщава CNBC.

Все повече хора са изправени пред фалит

Изненадващият ход, насочен към намаляване на инфлацията, ще засегне милиони собственици на жилища на Острова, тъй като лихвените проценти по много ипотечни кредити в Обединеното кралство са пряко свързани с основния лихвен процент на централната банка. Плащанията на наемателите вероятно също ще се увеличат, тъй като наемодателите, които решат да пренаемат, ще прехвърлят по-високи ипотечни плащания.

Националният институт за икономически и социални изследвания (NIESR), водещ независим мозъчен тръст, изчислява, че последното увеличение на лихвения процент от Bank of England ще доведе до изчерпване на спестяванията на 1,2 милиона домакинства в Обединеното кралство (4% от домакинствата в цялата страна) до края на годината поради по-високи разходи по ипотеките.

Това би увеличило дела на неплатежоспособните домакинства до близо 30% (около 7,8 милиона), като най-силно въздействието ще бъде усетено в Уелс и Североизточна Англия, посочва NIESR.

Снимка 436442

Източник: iStock

Инфлация без контрол

Гуверньорът на Bank of England Андрю Бейли коментира, че повишаването на лихвените проценти е необходимо, за да продължи битката срещу упорито високата инфлация.

Официалните данни, публикувани преди срещата на банкерите, показаха, че годишната инфлация е нараснала с 8,7% през май, надхвърляйки очакванията и оставайки далеч над целта от 2% на централната банка.

The Resolution Foundation, мозъчен тръст, фокусиран върху проблемите, пред които са изправени домакинствата с ниски и средни доходи, предупреди, че дори и с последното увеличение на лихвените проценти, проблемите за кредитополучателите далеч не са приключили.

Текущото пазарно ценообразуване предполага, че домакинствата, които повторно ипотекират през 2024 година, трябва да са готови за годишно увеличение на ипотечните сметки от средно £3000 или повече./money.bg

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482