Голяма пропалестинска демонстрация се проведе в Лондон

ЕС и Свят 19.05.2024 09:42 Снимка: ДНЕС+

Голяма пропалестинска демонстрация се проведе в Лондон

В Лондон се проведе голяма пропалестинска демонстрация, която съвпада с отбелязването на 76-тата годишнина от "Накба" - дума на арабски, която означава "катастрофа" и се използва от палестинците, за да опишат възникването на Израел. Кампанията за палестинска солидарност (PSC), която организира протеста, заяви, че походът, започнал близо до сградата на Би Би Си в центален Лондон, отбелязва "етническото прочистване на 750 000 палестинци или 3/4 от палестинското население, от родината им през 1947-48 г. и последвалия отказ на правото им да се завърнат“.

Демонстрантите, които изразяват солидарност с народа на Газа, развяват палестински знамена и банери, докато преминават през центъра на града, за да повторят призивите си за прекратяване на огъня, тъй като разрушителната война в Близкия изток вече надхвърли седем месеца и не се вижда край.

Сред многото плакати, носени от демонстрантите, бе забелязан и такъв, изобразяващ премиера Риши Сунак и лидера на опозицията Кеър Стармър със сини рога и израелски знамена през устата им, съобщава БНР.

Един протестиращ държеше табела с надпис "Антисемитизмът е етикет за заглушаване на истината и оправдаване на злото". Чуваха се скандирания за "Интифада". Терминът "интифада“ се тълкува от някои като призив за насилие, но други го защитават като призив за солидарност с палестинския народ.

Походът се провежда въпреки многократните оплаквания от еврейската общност и някои депутати, че евреите не се чувстват сигурни в центъра на Лондон, докато се провеждат протестите. Тази седмица столичната полиция заяви, че има правомощия да забранява демонстрации само при риск от сериозни безредици.

От полицията потвърдиха, че е извършен един арест на мъж по подозрение за нарушаване на обществения ред. Твърди се, че той се е покачил на светофар, откъдето е скандирал обиди на расова основа и е нанесъл материални щети.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини