Германското летище за нискотарифни полети Frankfurt Hahn фалира

ЕС и Свят 20.10.2021 12:22 Снимка: ДНЕС+

Германското летище за нискотарифни полети Frankfurt Hahn фалира

Германското летище за международни нискотарифни полети Frankfurt Hahn остава в историята. Аеропортът обяви несъстоятелност, съобщава Reuters, цитирайки решението на съдебно дело, публикувано във вторник. Германското летище обслужва полети от и до България - справка на сайта на летище "София" показва, че авиокомпания Wizz Air лети 2 пъти седмично дотам. 

Летището е 82,5% собственост на китайския конгломерат HNA. Той купи акциите от провинция Рейнланд-Пфалц, където е разположен авиовъзелът, през 2017-а година за около 15 милиона евро. Останалите 17,5% са собственост на провинция Хесен.

Преди фалита

Наскоро сътресения предизвика арестът на топ ръководители на финансово затруднената китайска компания HNA. Въпреки това, през октомври от корпорацията обявиха, че случващото се няма да се отрази на летището и че то се справя добре. Очвидно информацията не е била вярна. Най-вероятно проблемите на компанията, както и значително намалелите полети заради пандемията са довели до случващото се.

Дори преди пандемията обаче пътническият трафик бе намалял след първоначалния пик от около 4 милиона души годишно.

Летището е бивша база на американските ВВС, след което става база на нискотарифния ирландски авиопревозвач Ryanair. Аерогарата спечели най-много от бума в товарните авиопревози, резултат от засиленото онлайн пазаруване и проблемите с доставките по море./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448