Германия затяга законите за притежание на оръжие

ЕС и Свят 11.12.2022 19:53 Снимка: ДНЕС+

Германия затяга законите за притежание на оръжие

Германия планира да затегне законите за притежание на оръжие, след като беше разкрит заговор на крайнодясна група за сваляне на правителството и поставяне на благородник на поста национален лидер. Това съобщи вътрешният министър Нанси Фезер в публикувано днес интервю, предаде Ройтерс.

Тази седмица германската полиция арестува 25 души, заподозрени в участие в заговора, който шокира мнозина в една от най-стабилните европейски демокрации. Много от заподозрените са членове на крайнодясното движение „Райхсбюргер“ („Граждани на райха“), което отрича съществуването на съвременната германска държава, според прокуратурата.

Федералният вътрешен министър Нанси Фезер каза в интервю за в. „Билд ам зонтаг“, че членовете на „Райхсбюргер“ представляват нарастваща заплаха за Германия, като се има предвид, че тази година членската й маса се е увеличила от 2000 на 23000 души.

Прокуратурата обяви, че сред заподозрените има лица, които притежават лично оръжие и познания как да го използват. Освен това движението е правило опити да привлече настоящи и бивши военни и е трупало оръжейни запаси.

„Наложително е всички власти да упражнят максимален натиск“, за да бъде иззето това оръжие, каза Фезер. По тази причина федералното правителство в близко бъдеще ще затегне допълнително законите за оръжията.

Още преди масираната полицейска операция властите вече бяха конфискували оръжие от повече от 1000 членове на „Граждани на райха“. Смята се, че други 500 все още разполагат с разрешителни за притежаване на оръжие в държава, където личното оръжие е рядкост, отбелязва Ройтерс.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648