Германия и Украйна преговарят за газ и оръжие

ЕС и Свят 10.06.2021 08:54 Снимка: ДНЕС+

Германия и Украйна преговарят за газ и оръжие

Германия ще разговаря с Русия "на всички нива" за необходимостта да се запази транзитът на газ през Украйна дори след началото на експлоатацията на "Северен поток 2". Това заяви в сряда германският външен министър Хайко Маас на пресконференция след разговори с украинския си колега Дмитрий Кулеба.

"Канцлерът Ангела Меркел ясно заяви на президента Владимир Путин от години, че проектът" Северен поток 2 "е свързан с продължаващия транзит на газ през Украйна," каза той. "Ние, като правителството на Германия, ще изясним на всички нива на руската страна по отношение на "Северен поток 2". Нищо няма да се промени в това," каза Маас.

По-рано ръководителят на германското външно министерство, отговаряйки на въпросите на германските парламентаристи в Бундестага, подчерта, че продължаването на транзита на газ през Украйна е за Ангела Меркел "условие за продължаване на проекта "Северен поток 2".

Говорейки на 4 юни на пленарна сесия на Международния икономически форум в Санкт Петербург, Путин каза, че Русия може да изпомпва много повече газ през Украйна, но Киев създава пречки за това. Коментирайки думите на украинския президент Владимир Зеленски относно важността на транзита на руски газ за поддържането на украинската армия, той подчерта, че Руската федерация не е длъжна да "храни всички". Главата на руската държава посъветва Киев да помисли как да харчи пари от транзит на газ за подобряване на украинската икономика, а не за армията и военно решение на конфликта в Донбас.

През май съпредседателят на партията "Союз-90 / Зелените" Робърт Хабек призова за доставка на "отбранителни оръжия за самоотбрана" на Киев. По негово мнение желанието на Украйна да получи "отбранителни оръжия" е оправдано и е "трудно да се откаже" Киев от това, тъй като подобни доставки биха станали "помощ в самозащитата". Думите на съпредседателя на германските "зелени" противоречат на проекта на предизборната програма на партията, който означава "ограничителен износ на европейско оръжие в региони, където продължава войната".

Апелът на Хабек предизвика критики от страна на представители на други партии. По-специално ръководителят на парламентарната фракция на лявата партия Севим Дагделен смята, че "доставките на оръжие за Украйна заплашват да ескалират конфликта в източната част на страната". Забраната за доставка на оръжия в зоните на конфликти все още е принципната позиция на Зелените, които се считат за пацифистка партия.

Маас смята, че телефонният му разговор с руския му колега Сергей Лавров относно провеждането на среща във "нормандския формат" "ще бъде по-кратък", ако Германия обяви готовността си да доставя оръжие на Украйна. "От името на германското правителство отново казах, че Украйна може да разчита на факта, че Германия ще продължи да бъде най-големият двустранен донор в Украйна и ще подкрепяме различни програми за реформи", каза той. Маас припомни, че Берлин многократно е декларирал подкрепата си за суверенитета на страната./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648