Германия готова да помогне на България и РСМ да разрешат споровете си

ЕС и Свят 04.05.2021 09:34 Снимка: ДНЕС+

Германия готова да помогне на България и РСМ да разрешат споровете си

Германия гледа много сериозно на европейската перспектива на страните в Западните Балкани. Това заяви германският външен министър Хайко Маас на пресконференция с македонския си колега Буяр Османи в Берлин, съобщава Алсат М.

По негови думи Северна Македония е изпълнила критериите за присъединяване към ЕС, поради което миналата есен са били положени много усилия за свикване на първата междуправителствена конференция в рамките на германското председателство.

Маас се обяви против разделянето на Северна Македония и Албания по пътя им към ЕС. Той настоя възможно най-скоро да се намерят решения на двустранните въпроси, така че по-бързо да се открие конференцията за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС.

Германия е готова да помогне за решаване на спорните въпроси между Република Северна Македония и България, но от ключово значение е спорът да се разреши двустранно, заяви той.

Той напомни, че миналата година са били проведени интензивни преговори със Скопие и София. Предлагаме по-нататъшна подкрепа с нашия опит, доколкото и двете страни поискат това, посочи Маас, но подчерта, че тези въпроси трябва да се решават на двустранно ниво. Историците трябва да водят преговорите в рамките на комисиите, без натиск отвън, категоричен бе германският външен министър.

От своя страна Буяр Османи увери, че РСМ има искрено и позитивно отношение към България. Той също изрази готовност за навлизане в разговори по същество за неразбирателствата, които според него обременяват отношенията между двете страни.

Османи заяви, че ключът към разрешаване на въпроса е в Договора за приятелство, подписан през 2017 г. между двете страни, като прецизна политическа рамка за разрешаване на възможни неразбирателства.

Припомняме, още преди заседанието на Европейския съвет от 18 октомври 2019 г., на което не се постигна съгласие за датата за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз, преговорите между българските и македонските историци в общата комисия започнаха да буксуват, като препъникамък се превърна фигурата на Гоце Делчев. Срещата на 13 септември 2019 г., беше определена като "най-безплодната".

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др. След срещата на 13 септември, която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония./news.bg

CHF CHF 1 1.78192
GBP GBP 1 2.27388
RON RON 10 3.96962
TRY TRY 10 1.9401
USD USD 1 1.60709