Германия блокира продажбата на Eurofighter на Турция

ЕС и Свят 05.12.2023 11:06 Снимка: ДНЕС+

Германия блокира продажбата на Eurofighter на Турция

Германия, ключов член на квартета консорциум, произвеждащ Eurofighter Typhoon, се колебае дали да продаде усъвършенстваните реактивни самолети на Турция, позовавайки се на опасения относно сондажите на южната ни съседка за природен газ в източното Средиземноморие, според източници в местни медии.

Нежеланието на Берлин произтича от решенията, взети от Съвета на ЕС през 2019 г., по време на криза между Турция и Гърция, където бяха наложени санкции на Анкара заради нейните проучвателни дейности в източното Средиземноморие, демонстрирайки подкрепата на ЕС за Кипър, пише Hurriyet.

Миналата седмица министърът на отбраната на Турция Яшар Гюлер обяви намерението на нацията да придобие изтребители Eurofighter, избирайки ги пред противоречивите F-35 от Съединените щати. Това решение следва изключването на Турция от програмата F-35 през 2019 г., което прави модернизацията на военновъздушните сили на страната основен приоритет.

Миналия месец стана ясно, че Турция води преговори с Великобритания и Испания за закупуване на 40 изтребителя Eurofighter Typhoon. Това съобщи турският министър на отбраната Яшар Гулар, цитиран от "Ройтерс".

Турция, която е член на НАТО, поиска да закупи и американски изтребители F-16, въпреки че поръчката им беше отложена. Въпреки официалното искане на Турция за закупуване на 40 нови F-16 и 79 комплекта за модернизация от САЩ като алтернатива на F-35, официалното одобрение от Конгреса остава в очакване, изправено пред възражения, които забавиха процеса.

Германия, експлоатира най-малко 141 Typhoon като ключов компонент в своята отбранителна стратегия. Германия има поръчани още 53 бройки от самолета.

Италия, със своята известна космическа индустрия, е важен играч в програмата Eurofighter. Италианските военновъздушни сили експлоатират 94 Typhoon, използвайки усъвършенстваните си способности за мисии въздух-въздух и въздух-земя.

Испанските военновъздушни сили също включиха Eurofighter Typhoon във флота си, укрепвайки своите въздушни способности както за национална отбрана, така и за международни мисии. Приемането на Испания на 70 Typhoon подчертава гъвкавостта на самолета и способността му да отговори на разнообразните изисквания на съвременните военновъздушни сили. Към юни 2022 г. Испания е поръчала още 20 единици, като планира да поръча 45, за да замени своите F-18 Hornet.

CHF CHF 1 2.04928
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93781
TRY TRY 100 5.78422
USD USD 1 1.80161