Георгиева: Конфликтът в Червено море засега не се отразява на световната икономика

ЕС и Свят 09.02.2024 12:10 Снимка: ДНЕС+

Георгиева: Конфликтът в Червено море засега не се отразява на световната икономика

"Ситуацията с обстрела на кораби в Червено море все още не засяга световната икономика", коментира пред "Вашингтон Поуст" изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева. Тя призна, че превозите през Суецкия канал са намалели. Георгиева допълни, че проблеми има и през Панамския канал.

Според нея въздействието на ситуацията в Червено море не е в мащаб, "който значително да наруши прогнозите за глобалния икономически растеж".

Тя твърди, че въздействието се усеща най-силно в Египет, тъй като страната разчита на приходите от Суецкия канал и сега губи повече от 100 млн. долара месечно. Директорът на МВФ допълни, че това което се случва в Червено оказва и малък натиск върху цените, но не до такава степен, че да доведе до преразгледжане на прогнозите за глобалната инфлация.

Според Георгиева обемът на стоките, превозвани през Суецкия канал, е намалял значително, а разходите за транспортиране и застраховки са се увеличили.

По данни на МВФ трафикът през Суецкия канал е намалял почти наполовина през януари в сравнение с миналата година. "Панамският канал също изпитва затруднения заради сушата", добави директорът на МВФ.

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027