Газова сделка между Китай и САЩ ще задълбочи енергийната криза в Европа

ЕС и Свят 19.10.2021 13:50 Снимка: ДНЕС+

Газова сделка между Китай и САЩ ще задълбочи енергийната криза в Европа

Газова сделка между Китай и САЩ ще задълбочи енергийната криза в Европа. Това е предупреждението, отправено от германската телевизия N-TV.

"Ако Пекин и Вашингтон сключат сделка, това може да се окаже проблем за Европа, тъй като нейните газохранилища не са достатъчно пълни", се казва в материала.

Големи китайски предприятия са в заключителния етап на преговори с американски износители за сделка на стойност няколко милиарда долара за доставка на втечнен природен газ за Китай. Пекин очаква сделката да бъде подписана до края на тази година.

N-TV смята, че Русия може да помогне за разрешаване на ситуацията на европейския пазар, като увеличи доставките по своите тръбопроводи. Капацитетът на Москва за износ обаче е ограничен поради необходимостта да запълни собствените си хранилища и поради факта, че производството на газ вероятно вече е достигнало своя максимум.

Цените на природния газ в Европа се повишиха рязко през последните месеци. В началото на август прогнозната цена на най-близкия фючърс на холандския индекс TTF беше около 515 долара за хиляда кубически метра, а до края на септември индексът се увеличи повече от два пъти. След като достигна историческия си максимум от 1937 долара за хиляда кубически метра, цената на “синьото гориво“ се стабилизира на световния пазар на около 1000 долара.

Според експерти повишаването на цените на фючърсите може да се обясни с ниската степен на запълване на европейските подземни газохранилища, ограниченията в доставките от страна на основните доставчици и голямото търсене на втечнен природен газ в Азия./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448