Гърция засега няма да спира доставките на ваксината на "Джонсън и Джонсън"

ЕС и Свят 14.04.2021 13:54 Снимка: ДНЕС+

Гърция засега няма да спира доставките на ваксината на "Джонсън и Джонсън"

Гърция има намерение да продължи да получава ваксините на Джонсън и Джонсън според утвърдения предварително план, съобщиха за в. "Катимерини" източници от здравното министерство, цитирани от ТАСС.

По информация на изданието решението на американското здравно министерство да спре използването на ваксината на американската компания заради възможни странични явления след ваксинацията внася корективи и в плана за ваксинация в Гърция. Националният комитет по ваксинацията следи развитието на събитията и ако ваксината започне да се използва, ще има възможност да анализира всички аспекти на приложението й, предава БТА.

Днес в Гърция се очаква да пристигнат първите 33 600 дози ваксина на Джонсън и Джонсън, които по план трябва да започнат да се прилагат от следващия понеделник. Както съобщиха за "Катимерини" представители на здравното министерство, доставките поне на първите партиди от ваксината ще се осъществят според предварителния план, но засега е неизвестно какво ще стане по-късно. Според плана до края на юни би трябвало да пристигнат 1,2 милиона дози. Това ще даде възможност за ваксинация на 1,2 милиона граждани, тъй като ваксината е еднократна.

В предстоящите 2 месеца доставките на ваксини в Гърция ще нарастват, което ще позволи ваксинацията да обхване по-младите възрастови групи от населението. Освен ваксините на Джонсън и Джонсън Гърция ще получи от Пфайзер около 1,5 милиона дози през май и около 1,8 милиона дози през юни. Компания Модерна съобщи, че ще достави на Гърция 150 000 дози от своята ваксина в началото на май./БТА

CHF CHF 1 1.78452
GBP GBP 1 2.27256
RON RON 10 3.96937
TRY TRY 10 1.90528
USD USD 1 1.61893