Гърция става врата за втечнен газ към света

ЕС и Свят 15.03.2023 11:21 Снимка: ДНЕС+

Гърция става врата за втечнен газ към света

Гърция се превръща във врата за втечнен природен газ (LNG) към останалия свят. Това заяви Евангелос Митилинеос, председател и главен изпълнителен директор на регистрираната в Атина Mytilineos Group, съобщава в. "Катимерини".

"Гърция има уникално разположение, защото разполага с лесен достъп на север. Италия вече е много голям пазар, с директен тръбопровод от Африка от няколко години. Западна Европа има своя собствена инфраструктура. В Гърция нещата стоят по различен начин спрямо други места, където е необходима инфраструктура, като България, Северна Македония, Румъния и дори по-нататък - в Югоизточна Европа. Ето защо Гърция става толкова популярна и е необходим толкова голям обем LNG, за да покрие цялото търсене", обясни той в интервю за CNBC.

Митилинеос повтори критиките си относно начина, по който Европейският съюз се справя с енергийните разходи за промишлеността и заплахата от деиндустриализация на Европа - особено след прилагането на закона на Байдън за ограничаване на инфлацията (IRA).

В качеството си на президент на Eurometaux той обеща, че ще продължи да се бори за защита на енергоемката европейска индустрия.

"Мисля, че Съединените щати постъпиха правилно в този момент, а европейците изостават", посочи Митилинеос.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648