Фон Дер Лайен и Зеленски благодариха на България за решението за внос на украински стоки

ЕС и Свят 21.09.2023 11:37 Снимка: ДНЕС+

Фон Дер Лайен и Зеленски благодариха на България за решението за внос на украински стоки

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел проведе среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президента на Украйна Володимир Зеленски и президента на Румъния Клаус Йоханис. Основна тема на разговора бе функционирането на Плана за действие регулиращ вноса на селскостопански продукти от Украйна и перспективите пред региона по отношение на свързаността, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен благодариха на правителството на България за усилията и конструктивните преговори. Президентът Зеленски подчерта ключовата роля на лидерите на парламентарните групи в НС, подкрепили решението.

„Украйна оценява ,че решението на България да не удължи забраната за внос на украински селскостопански продукти не е било леко”, заяви след срещата вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. „Но точно в момент на трудност, когато изразяваш солидарност, когато имаш силата да вземеш такива решения, това се оценява. Оценява се от Европейската комисия и от Украйна”, каза още Габриел.

„Съгласих се с Европейската комисия, че сега е важно да се види, че новото решение не създава рискове и дисбаланси на пазара. Подчертах необходимостта от всекидневен обмен на информация и комуникация за тези, които имат най-голяма нужда от нея”, подчерта Мария Габриел.

Акцент в срещата бяха и перспективите, които има пред България и Румъния по отношение на свързаноста и транспортните коридори в тази част на Европа.

CHF CHF 1 2.0066
GBP GBP 1 2.32757
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.43804
USD USD 1 1.79599