Фицо: Украйна е една от най-корумпираните страни в света. Трябва да отстъпи, за да има мир

ЕС и Свят 22.01.2024 15:17 Снимка: ДНЕС+

Фицо: Украйна е една от най-корумпираните страни в света. Трябва да отстъпи, за да има мир

"Трябва да има някакъв вид компромис. Какво очакват те, че руснаците ще напуснат Крим, Донбас и Луганск? Това е нереалистично"

Словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че отстъпването на част от украинската територия на Русия е единственият начин за прекратяване на войната с Русия и повтори, че е против членството на Украйна в НАТО, пише европейската редакция на Politico.

"Трябва да има някакъв вид компромис. Какво очакват те, че руснаците ще напуснат Крим, Донбас и Луганск? Това е нереалистично", заявява Фицо пред словашката обществена телевизия RTVS.

Премиерът на Словакия пое властта през декември 2023 г., след като неговата лява популистка партия Smer спечели изборите през септември, обещавайки да спре изпращането на оръжие на Киев, да блокира потенциалното членство на Украйна в НАТО и да се противопостави на санкциите срещу Русия.

Преди планираната среща на словашкия премиер с украинския премиер Денис Шмигал в сряда (24 януари), Фицо повтори несъгласието си с кандидатурата на Украйна да се присъедини към НАТО.

"Ще му кажа, че съм против членството на Украйна в НАТО и че ще му наложа вето. Това би било само основата за трета световна война, нищо друго. Украйна не е независима и суверенна държава, а е под тотално влияние и контрол на Съединените американски щати", заявява той.

Фицо подчертава, че Украйна "няма да получи никакви оръжия" от Словакия.

Според него Украйна е една от най-корумпираните страни в света.

Миналата седмица словашкият премиер подкрепи унгарския премиер Виктор Орбан в блокирането на пакета от 50 милиарда евро (99.30 милиарда лева) помощ от ЕС за Украйна.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612