Фаучи остава в Щаба на САЩ, прие предложението на Байдън

ЕС и Свят 05.12.2020 09:38 Снимка: ДНЕС+

Фаучи остава в Щаба на САЩ, прие предложението на Байдън

Топекспертът на САЩ д-р Антъни Фаучи потвърди в петък за NBC News, че приема предложението на новоизбрания президент Джо Байдън да се присъедини към неговата администрация и да служи като главен медицински съветник.

"Казах да веднага, още на място", каза Фаучи.

Фаучи, директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, имаше трудни отношения и постояни разногласия за противоепидемичните мерки с президента Доналд Тръмп, който се закани да го уволни след изборите през ноември.

По време на цялата си предизборна кампания обаче Байдън показа подкрепа за Фаучи, като помоли американците да следват указанията му, а не теориите на конспирацията на президента.

В същото време, Фаучи се извини за по-ранно свое изявление - че Великобритания твърде бързо е одобрила COVID-19 ваксината на Pfizer.

САЩ все още не са одобрили ваксина срещу COVID-19, а FDA ще вземе решение за ваксината на Pfizer най-рано на 10 декември.

Тоекспертът обясни, че реакцията му е била прибързана и емоционална. Той не критикува опита и познанията на британските здравни власти, а единствено твърденията, че други държави са одобрили ваксина по-бързо от американците.

По думите му, съответните органи в САЩ действат различно и може би по-бавно, но и по-внимателно. /news.bg

CHF CHF 1 1.81012
GBP GBP 1 2.19897
RON RON 10 4.01295
TRY TRY 10 2.18548
USD USD 1 1.61319