Евтаназираха майка, убила с нож петте си деца

ЕС и Свят 04.03.2023 14:49 Снимка: ДНЕС+

Евтаназираха майка, убила с нож петте си деца

Белгийката Женевиев Лермит беше евтаназирана във вторник шестнадесет години след като уби петте си деца с нож в Нивел. Осъдена на доживотен затвор, тя беше освободена условно през 2019 г., съобщи "Лавнир".

Доктор Мишел Шар, който е бил близък до семейството й заяви пред изданието:. „Изненадан съм и в шок. Изненадан от момента, от времето, изминало преди това решение за евтаназия. (...) Мога да разбера естеството на нейното искане. Тази жена трябва да е била в изключително психическо страдание“.

Доктор Шаар обясни, че ще запази противоречив спомен за Женевиев Лермит: „От една страна изглеждаше, че има щастлив семеен живот след раждането на децата си. От друга страна, тя  беше депресирана жена, която обаче не се предаваше. Бях я посъветвал да отиде да я види психиатър".

„Разбирам акта й на евтаназия. Но цял живот ще тая злоба за това, което направи на децата си“, завърши той.

„Животът вече не беше възможен за нея“

Андре, чичото на Женевиев по майчина линия, живеещ в района на Ла Лувиер, бе гост в  тв предаване. Той твърди, че искането за евтаназия е било мотивирано от психологически стрес: "Животът вече не беше възможен за нея. Тя излежа присъдата си 1000 пъти в главата си, хората трябва да разберат. Това не е коледен подарък. Евтаназия може да бъде дадена както заради физическо, така и заради психологическо страдание".

Мъжът разкри, че се е опитал да не обръща особено внимание на ужасяващото деяние, извършено от племенницата му. „Налагаше се, от човечност. Приех я в дома си, тя идваше да прекарва уикендите. Обикаляше из къщата, ходеше на разходка, вечеряхме заедно. Опитах се тя да има възможно най-спокоен живот. И за мен не беше лесно. Да я посрещам в дома си не беше сложно, тя е моето семейство, тя е моя племенница. И 1000 пъти изкупи своя грях".

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482