Европейските фирми притеснени от курса на Китай към икономическа самодостатъчност

ЕС и Свят 23.09.2021 13:29 Снимка: ДНЕС+

Европейските фирми притеснени от курса на Китай към икономическа самодостатъчност

Европейски компании обявиха, че все по-обезпокоено гледат на новия икономически курс, следван от китайското държавно ръководство, информира ДПА.

"На пръв поглед изглежда, че всичко е наред", коментира Йорг Вутке, председател на Търговската камара на Европейския съюз в Китай, след публикуването на годишния доклад за позицията на камарата.

Много европейски мултинационални компании отново постигнаха рекордни обороти и печалби през миналата година, което е малко вероятно да се промени в близко бъдеще.

Също така в краткосрочен план перспективите за европейските компании, работещи в Китай, като цяло остават положителни, отбелязаха от камарата, която представлява интересите на около 1700 членове.

Има обаче "тревожни признаци", че Китай все повече се обръща навътре.

"Тази тенденция поражда значителни съмнения относно бъдещия път на растеж на страната", подчерта Вутке.

Камарата визира петилетката (5-годишния план), приета на Народния конгрес в Пекин през март, която ясно определя като свой курс "да намали зависимостта от останалия свят и в крайна сметка да постигне висока степен на самодостатъчност".

В процеса, посочват от камарата, Китай вероятно ще намали още ролята, която чуждестранните компании понастоящем играят в икономиката му - особено във високотехнологичните сектори.

"Голямо опасение за членовете на Търговската камара на Европейския съюз е степента, до която те ще могат да допринесат за бъдещия икономически растеж на Китай", изтъква Вутке./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448