Евролидерите ограничават несъществени пътувания, няма да затварят границите

ЕС и Свят 22.01.2021 08:14 Снимка: ДНЕС+

Евролидерите ограничават несъществени пътувания, няма да затварят границите

Въвеждането на имунизационни паспорти, разпределението на ваксините срещу коронавирус и възможни забрани за пътуване с цел ограничение разпространението на коронавируса. Това обсъдиха тази вечер евролидерите на видеоконференция на Европейския съвет.

Въпреки вероятността да бъде наложена временна забрана за пътуващи от Великобритания заради новия, "британски" щам, ще бъдат ограничени считаните за по-несъществени пътувания.

Евролидерите искат да се избегне ново затваряне на граници, защото ще се стигне отново до ненужен хаос по границите. 

Това е висш служител на ЕС и дипломат от ЕС, цитиран от Politico.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по-рано не изключи възможността в Европейския съюз да се въведат паспорти за ваксинация срещу COVID-19, позволяващи свободното пътуване, което ще е достъпно само за ваксинираните.

Той добави, че темата е чувствителна и трябва да бъде обсъдена, което ще бъде направено от лидерите на страните от ЕС през следващата седмица.

В интервю пред обществена телевизия в Нидерландия Мишел коментира, че подобна дискусия може да има два аспекта. Първият е дали държавите от съюза се съгласяват по принцип да въведат сертификат за ваксинация. Вторият - ако е така, кога може да се направи това.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства инициативата на гръцкото правителство, позволяваща на ваксинираните хора да пътуват свободно, и призова за взаимно признат "ваксинационен сертификат" в страните от Европейския съюз./news.bg

CHF CHF 1 1.77335
GBP GBP 1 2.27343
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24625
USD USD 1 1.61027