ЕЦБ: Изкуственият интелект към момента не е заплаха за работните места, а за заплатите

ЕС и Свят 28.11.2023 17:41 Снимка: ДНЕС+

ЕЦБ: Изкуственият интелект към момента не е заплаха за работните места, а за заплатите

Бързото интегриране на изкуствения интелект в дейностите на предприятията не застрашава към момента броя на работните места, особено за младите и висококвалифицираните служители, но може да има намали възнагражденията, се посочва в анализ на Европейската централна банка, цитиран от Ройтерс.

Компаниите са инвестирали значителни средства и усилия в изкуствения интелект (ИИ), което създава казуси пред икономистите за това да разберат въздействието на новия софтуер върху пазара на труда и бъдещето на работните места.

В същото време работодателите се борят да намерят квалифицирани работници въпреки рецесията, която обикновено би създала предпоставки за по-широк избор на специалисти.

В извадка от 16 европейски държави делът на заетостта в секторите, където използването на ИИ нараства, се увеличава, като работните места изискващи ниска и "средна" квалификация до голяма степен не са засегнати. Същевременно присъствието на ИИ при работата на висококвалифицираните служители нараства значително, се казва в бюлетина, публикуван от ЕЦБ.

В документа обаче се посочва, че интегрирането на ИИ в предприятията оказва "неутрално до леко отрицателно въздействие" върху приходите, което може да нарасне.

"Тези резултати не означават оправдателна присъда (относно това дали ИИ ще отнеме работни места, бел. ред.)", според документа. Технологиите, поддържащи ИИ, продължават да се разработват и прилагат от компаниите, предаде БТА. По-голямата част от тяхното въздействие върху заетостта и заплатите "и следователно върху растежа и равенството" все още предстои да се види, се посочва в доклада.

Констатациите са в контраст с предишни "технологични вълни", се казва в него, когато компютъризацията е намалила относителния дял на заетостта на работници със "средна" квалификация, допълва Ройтерс. 

CHF CHF 1 2.04115
GBP GBP 1 2.28517
RON RON 10 3.93567
TRY TRY 100 5.77036
USD USD 1 1.80878