ЕС вярва, че сделката за Брекзит е договорена на 95%

ЕС и Свят 21.11.2020 19:42 Снимка: ДНЕС+

ЕС вярва, че сделката за Брекзит е договорена на 95%

Европейският съюз вярва, че сделката за Брекзит с Обединеното кралство е "договорена на 95%", но остава обезпокоена от възможността преговорите да ударят отново в стена, според разкрития на Sky News, цитирани от "Спутник".

Според вестника, който твърди, че е придобил "поверителни бележки", в Брюксел има консенсус, че сделката е далеч, но има несигурност дали сделката ще бъде сключена поради оставащите разногласия с Лондон.

Твърди се, че записките са от среща между главните дипломати на ЕС, която се проведе в Брюксел на 20 ноември.

Генералният секретар на Европейската комисия Илзе Юхансон, която се застъпваше за Мишел Барние, преговарящият за ЕС за Брекзит, който се самоизолира с Covid-19, заяви, че според бележките правният текст на търговска сделка с Обединеното кралство е "финализирана, обхващащ апочти всички теми".

Въпреки това, спорните точки продължават да съществуват в три области, за които е известно, че са причини за раздори между Лондон и Брюксел: риболов, управление и правила за конкуренция.

"По тези въпроси Обединеното кралство не е направило значителни стъпки", заяви Юхансоне, добавяйки, че "няма да има икономическо партньорство" при липса на споразумение в тези ключови области.

Според Sky News в бележките се казва, че правителството на Борис Джонсън продължава да поддържа позицията си, че риболовът и достъпът до британски води за държавите-членки на ЕС трябва да се договарят ежегодно.

Съобщава се, че други основни области на оставащите разногласия включват предоставянето от Обединеното кралство на достъп до здравеопазване за работници от ЕС, финансови услуги и интелектуална собственост.

Генералният секретар на външните работи на ЕС Хелга Шмид беше на срещата и според Sky News е заявила на присъстващите, че Обединеното кралство е показало "липса на желание да има споразумение за външната политика, политиката на сигурност и отбраната". Тя обаче добавя, че има постепенни промени в позицията на Обединеното кралство по отношение на това, без да предоставя подробности.

Съществува известна загриженост, че дори ако се стигне до сделка, която да е приятна и за двете страни, би било трудно да бъде ратифицирана навреме поради тесния срок. Поради това са направени предложения за прокарването му през законодателния процес в Брюксел. Единият би бил сделката да бъде написана само на английски, но Франция отхвърли това като "жертване на правната сигурност". Според друго предложение Европейският парламент ще проведе извънредна сесия между Коледа и Нова година. Съобщава се, че тепърва предстои да се вземе решение относно предложението, което ще се следва./news.bg

Още по темата

CHF CHF 1 1.80577
GBP GBP 1 2.16453
RON RON 10 4.01361
TRY TRY 10 2.05831
USD USD 1 1.6096