ЕС отпуска военна помощ на Украйна, Грузия и Молдова

ЕС и Свят 03.12.2021 08:55 Снимка: ДНЕС+

ЕС отпуска военна помощ на Украйна, Грузия и Молдова

Европейският съюз ще окаже финансова помощ на въоръжените сили на Украйна, Грузия и Молдова в размер на няколко десетки милиона евро, съобщи Дойче веле. Средствата се отпускат чрез новия инструмент на ЕС за опазване на мира European Peace Facility (EPF). Решението е взето от Съвета на ЕС днес, 2 декември.

В рамките на тригодишен период въоръжените сили на Украйна ще получат 31 милиона евро, на Грузия - 12.75 милиона, на Молдова - 7 милиона евро.

В изявление на пресофиса на ЕС се посочва, че целта на финансовата помощ е да се укрепят отбранителните способности на трите страни и вътрешната им стабилност. Брюксел се надява също така да подпомогне подобряването на оперативната съвместимост на армиите на Украйна, Грузия и Молдова със страните от общността и да съдейства за по-активното им участие в мисии и операции в рамките на Общата политика по сигурност и отбрана на ЕС.

Помощта се предоставя с изискване за спазване на международното право, по-конкретно в сферата на човешките права и хуманитарните въпроси. Тя не предвижда доставки на летални оръжия.

Същевременно ЕС ще окаже подкрепа на въоръжените сили на трите източноевропейски страни за разширяване на техните възможности за "предоставяне на помощ на граждански лица по време на кризи или извънредни ситуации". На Украйна ще бъде предоставено медицинска екипировка, включително полеви болници, инженерно и логистично оборудване. Грузинската армия ще получи медицинско и инженерно оборудване. Молдова ще бъде подкрепена с техника за обезвреждане и утилизиране на боеприпаси.

ЕС утвърди механизма European Peace Facility през март тази година. С този финансов инструмент се цели опазване на мира, предотвратяване на конфликти, укрепване на международната сигурност.

В Европейския съюз се обсъжда и възможността за създаване на военна учебна мисия за реформиране на професионалното военно образование. Един от вариантите предвижда организиране на професионална подготовка с инструктори от ЕС за офицерския състав на участващите в механизма страни./Дойче веле

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448