ЕС очаква пробив в ядрените преговори с Иран

ЕС и Свят 28.12.2021 09:52 Снимка: ДНЕС+

ЕС очаква пробив в ядрените преговори с Иран

Главният преговарящ на Европейския съюз в преговорите за ядреното споразумение с Иран Енрике Мора разкри в понеделник, че споразумение за възстановяване на ядрената сделка трябва да се очаква след седмици, а не до месеци. Това разкри АП

Говорейки пред репортери след поредния ден на преговори, той потвърди, че страните обсъждат условията за премахване на санкциите срещу Иран, както и ядрените ангажименти на Техеран в същото време.

Преговорите ще бъдат възобновени на 3 януари 2022 г., обясни Енрике Мора.

Преговарящите опитват да убедят Иран да ограничи програмата за обогатен уран, за да не може той да бъде използван за производство на ядрени оръжия.

От своя страна Техеран иска - да бъдат отменени санкциите от САЩ и той да може да продава петрол. Приходите от експорта на черното злато са основно перо в бюджета на страната.

При президентския мандат на Доналд Тръмп санкциите пресякоха пътя на иранското черно злато, а в отговор Техеран възобнови опитите за обогатяване на уран.

Във Виена, от април до юни 2021 г., се проведоха шест кръга от преговори между всички страни, участващи в ядрената сделка (Иран, Русия, Великобритания, Германия, Китай, Франция), както и от Съединените щати по проблема за възстановяване на иранската ядрено споразумение в оригиналния му вид.

Припомняме, че по време на управлението на американския президент Доналд Тръмп САЩ едностранно се оттеглиха от ядреното споразумение от 2015 г., сключено с Иран, Великобритания, Франция, Китай, Русия и Германия и насочено към възпиране на Техеран да разработи ядрено оръжие.

Настоящият президент Джо Байдън има за цел да възстанови сделката. Страните обаче не могат да постигнат споразумение по това какви ограничения трябва да приеме Иран и кои от наложените санкции да премахне Вашингтон.

В началото на септември новият иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че Техеран е готов да започне преговори със световните нации за подновяване на ядрената си сделка от 2015 г.

През последните месеци Техеран се похвали с пробив в обогатяването на уран./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648