ЕС иска право на глас при преговори НАТО-Русия

ЕС и Свят 23.12.2021 08:37 Снимка: ДНЕС+

ЕС иска право на глас при преговори НАТО-Русия

ЕС настоява да има право на глас при евентуални преговори между Русия и НАТО по въпросите на сигурността в Европа и ще си взаимодейства с НАТО и САЩ при всеки диалог с Москва. Това се казва в изявление на върховния представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Борел признава, че европейската сигурност е под заплаха. Брюксел се опасява също от струпването на руски военни сили по границата с Украйна и в анексирания Крим, Същевременно Борел определя като важна стъпка предложението на Северноатлантическия съюз за провеждане на заседание на Съвета НАТО-Русия в отговор на исканията на Кремъл да бъдат предоставени гаранции на Москва от страна на членките на НАТО.

Припомняме, Русия поиска НАТО да не се разширява на изток, а молбите за членство в Алианса на Украйна и Грузия да бъдат отхвърлени.

От своя страна Вашингтон заяви, че няма агресивни намерения към Русия. По думите на говорителката на Белия дом Джен Псаки, САЩ са отворени за дипломатически дискусии и взаимодействие с Русия, но руската страна е тази, която има войнствена реторика. От Държавния департамент отбелязват, че Русия не се отказва от струпването на войски по украинската граница./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648