ЕС готви задължителни правила за миграцията

ЕС и Свят 23.09.2020 14:23 Снимка: ДНЕС+

ЕС готви задължителни правила за миграцията

Европейският съюз готви нови, задължителни мерки за управление на миграцията, които ще поставят на изпитание единството на блока както преди няколко години, предаде Би Би Си.

Очаква се поддържаният от Германия Пакт за миграция да осигури финансиране за държавите-членки в замяна на приемането на бежанци.

Очаква се също така да той се съсредоточи върху това как държавите от ЕС могат да споделят задачата да приемат мигрантите, пристигащи на територията на ЕС.

Италия и Гърция обвиниха по-богатите северни страни, че не са успели да направят достатъчно, но редица страни от Централна и Източна Европа са открито съпротивителни на идеята да поемат квота от мигранти.

Какво съдържа плана?

Така нареченият „Задължителен механизъм за солидарност“ ще задължи всяка държава-членка да приеме определен брой бежанци в замяна на отпуснати по 10 000 евро за възрастен и 12 000 евро за непридружено дете. Държавите от ЕС, които не спазват пакта, могат да бъдат изправени пред съдебни производства и големи глоби.

Новият пакт, който се подкрепя най-силно от Германия и канцлера Ангела Меркел, беше предложен след пожарите на гръцкия остров Лесбос, които оставиха над 12 000 мигранти и бежанци в бедствено положение.

Пожарите, които унищожиха пренаселения мигрантски лагер „Мория”, доведоха до призиви в европейските държави да предприемат по-решителни действия и да приемат останалите без подслон мигранти.

Неотдавнашните събития в Гърция показаха, че настоящата система за бежанци и мигранти в Европейския съюз е неработеща и често има опустошителни последици за хората, заявиха две агенции на ООН.

Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) и Международната организация по миграция (МОМ) излязоха със съвместно изявление, призоваващо за „наистина общ и принципен подход“ на европейските политики в областта на миграцията и търсещите убежище.

“Настоящият подход в ЕС е неприложим, несъстоятелен и често носи има опустошителни последици за хората”, казаха от ООН.

COVID-19 също силно повлия на политиките и практиките и вредното му социално-икономическо въздействие засегна всички, заявиха от ВКБООН и МОМ.

Апелът е огласен преди днешното представяне на новия пакт на Европейската комисия за миграцията и търсещите убежище.

„Пактът дава възможност на Европа да покаже, че може да отстоява основното право на убежище, като страните си сътрудничат по прагматично за идентифициране на нуждаещите се от международна закрила и споделяне на отговорността за тях“, каза Филипо Гранди, върховен комисар на ООН за бежанците.

От двете агенции заявиха, че се надяват, че пактът ще даде нов старт за преодоляване на “ad hoc подходът” при решаване на бъдещи мигрантски кризи в Европа./БГНЕС

CHF CHF 1 1.82243
GBP GBP 1 2.15594
RON RON 10 4.01072
TRY TRY 10 2.02748
USD USD 1 1.653