Ердоган охули Макрон за обещанието му да бори ислямисткия сепаратизъм във Франция

ЕС и Свят 06.10.2020 19:57 Снимка: ДНЕС+

Ердоган охули Макрон за обещанието му да бори ислямисткия сепаратизъм във Франция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува остро френския си колега Еманюел Макрон заради негови коментари през миналата седмица, когато обеща да се бори с "ислямисткия сепаратизъм", като подчерта, че тези коментари били "явна провокация" и показвали "наглостта" на френския държавен глава, съобщава "Ройтерс".

Макрон каза, че "ислямисткият сепаратизъм" заплашва да поеме контрола в някои мюсюлмански общности във Франция, а законопроект по въпроса ще бъде изпратен в парламента, като в него има стъпки, които ограничават домашното обучение и насърчаването на преподаването на арабски.

"Изявлението "Ислямът е в криза", направено от Макрон в град, в който мюсюлманите са мнозинство, е отвъд неуважението, това е явна провокация", изтъкна Ердоган на религиозно събитие в Анкара.

Макрон направи коментарите си по време на посещение в Les Mureaux, бедно северно предградие на Париж.

"Говоренето за структурирането на исляма като лидер на Франция е преминаване на допустимото и наглост", настоя турският държавен глава, който оглавява ислямистката Партия на справедливостта и развитието. "Кой сте вие да произнасяте фраза като структуриране на исляма?"

Турция и Франция са съюзници в НАТО, но са в конфликт по редица въпроси - от политиките им в Сирия и Либия до спор за проучването за газ и петрол от Анкара и морската юрисдикция в Източното Средиземноморие.

Ердоган и Макрон обсъдиха разногласията и двустранните отношения по време на телефонен разговор миналия месец, след седмици на напрежение в Източното Средиземноморие. Двамата държавни глави се договориха да подобрят отношенията и да поддържат каналите за комуникация отворени.

Днес обаче Ердоган изтъкна, че Макрон бил пренебрегнал договорката им с коментарите си, като добави, че етикетирането на мюсюлманите във Франция като сепаратисти щяло да доведе до "големи конфликти".

"Точно както се договорихме да подобрим нашите отношения и диалог преди около седмица или 10 дни, вижте колко бързо той забрави това", каза Ердоган и подчерта: "Да направи това изявление веднага след (нашия разговор) демонстрира колко уважение трябва да му бъде показано."/news.bg

CHF CHF 1 1.82822
GBP GBP 1 2.16813
RON RON 10 4.01402
TRY TRY 10 1.99697
USD USD 1 1.67194