Ердоган обяви състава на новото правителство на Турция

ЕС и Свят 04.06.2023 18:32 Снимка: ДНЕС+

Ердоган обяви състава на новото правителство на Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви състава на новия министерски съвет на Турция, с който започва третия си петгодишен мандат като държавен глава.

В 17-членния нов кабинет само двама министри запазват постовете си от предишния кабинет и това са министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа и министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой.

Изненадваща е смяната на външния министър Мевлют Чавушоглу, който бе един от най-дълго управлявалите висши дипломати в Турция. На негово място ще застане Хакан Фидан, който преди това е бил съветник на Ердоган. Той е бивш служител на турската армия, а през 2012 г. бе разследван за тайни преговори с бойна група на Кюрдската работническа партия.

Мястото на Хакан Фидан пък ще бъде заето от Ибрахим Калън, който е ключов съветник на президента Ердоган през последните години и е считан за един от стратезите на Анкара. 

Новият министър на отбраната е 69-годишният Яшар Гюлер, който има 49-годишна кариера като военен. Гюлер бе начело на турската армия по време на нахлуванията й в Сирия през 2019 и 2020 г.

Али Йерликая заменя Сюлейман Сойлу като министър на вътрешните работи. 

Новият министър на хазната и финансите Мехмет Шишмек ще трябва да се справи с кризата с разходите за живот в Турция. Джевдет Йълмаз е другият назначен икономист, който ще бъде вицепрезидент. 

Министърът на енергетиката Алпарслан Байрактар е на 48 години и интересн факт за него е, че не е обвързан политически с никоя партия. 

Нови министри поемат вицепрезидентския пост и всички останали министерства, предаде БТА. 

В словото си преди да обяви състава на новия кабинет, с който по думите му започва новото столетие на Турция, Ердоган заяви: „Турция днес е по-силна от вчера. Щастливи сме, че в разстояние на 14 дни пред урните нашият народ на два пъти ни гласува доверие. Знаем, че всичко това ни налага и големи отговорности. Преди да обявя новия кабинет, искам да благодаря на всички, с които работихме заедно в предишния кабинет”.

Държавният глава изказа и специална благодарност от свое име и от името на турската нация на президентите и високопоставените представители на 78 държави, които присъстваха церемонията по встъпването му в длъжност за трети петгодишен мандат.

CHF CHF 1 2.01114
GBP GBP 1 2.29006
RON RON 10 3.93195
TRY TRY 100 5.66429
USD USD 1 1.83543