ЕНП обяви Урсула фон дер Лайен за единствен кандидат за председател на ЕК (ВИДЕО)

ЕС и Свят 21.02.2024 16:24 Снимка: ДНЕС+

ЕНП обяви Урсула фон дер Лайен за единствен кандидат за председател на ЕК (ВИДЕО)

Европейската народна партия (ЕНП) обяви, че единствен кандидат на партията за следващ председател на Европейската комисия е настоящия ръководител на комисията Урсула фон дер Лайен.

Днес по обяд изтече крайният срок за номинации.

Кандидатурата на Фон дер Лайен беше издигната в понеделник от нейния Християндемократически съюз в Берлин. Вебер каза, че тя е получила подкрепа и от партията на Доналд Туск в Полша и от „Нова демокрация“ на Кириакос Мицотакис в Гърция. В партията не са постъпили други номинации.

Председателят на ЕНП Манфред Вебер посочи, че предизборната кампания на ЕНП ще се основава на постиженията на Фон дер Лайен, сред които отговорите на пандемията и на войната в Украйна. Той съобщи, че неговата партия предлага в следващите години да има еврокомисар по въпросите на сигурността.

„Тези пет години ме научиха какво Европа може да даде на своите граждани. В началото на мандата ми имах предизвикателството Брекзит, няма да го забравя. Нямах и 100 дни в офиса и беше обявена пандемията. Заедно с ЕП и държавите членки успяхме да победим вируса, защото бяхме заедно“, заяви фон дер Лайен на пресконференция. Успяхме да предотвратим дълбока рецесия, запазихме единството след руското нападение срещу Украйна.

„Путин започна най-голямата война в Европа от 1945 г. Европа пак беше единна. Застанахме до Украйна в ден 1.

Путин се опита да ни изнуди със зависимостта ни от руския газ, но успяхме да превърнем предизвикателството във възможност, намерихме други доставчици, насочихме се към възобновяемата енергия и днес сме много по-устойчиви“, добави тя.

Очаква се ЕНП да одобри нейната кандидатура окончателно на партийно заседание в Букурещ на 7 март.

Председателят на ЕК ще бъде избран от Европейския съвет след изборите за евродепутати в началото на юни, напомня БТА.

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594