Емил Хурезяну: Очаквам решение за Шенген през втората половина на 2023 г.

ЕС и Свят 17.03.2023 13:14 Снимка: ДНЕС+

Емил Хурезяну: Очаквам решение за Шенген през втората половина на 2023 г.

Конкретно решение относно присъединяването на Румъния към Шенген очаква през втората половина на годината посланикът на Румъния в Австрия Емил Хурезяну. Това заяви самият той в интервю за австрийското издание Профил (Profil), съобщи Диджи 24.

“Искаме да бъдем третирани като равноправни партньори. И искаме да ни кажат, че тази година все още има възможност. Очаквам декларация през юни и конкретно решение през втората половина на годината. 2024 ще бъде много сложна. Избори ще има навсякъде на ниво ЕС - в Австрия, в Румъния. В тежко положение сме заради войната в Украйна, заради инфлацията и ветото. Ще се сблъскаме с интензивен популизъм в Румъния, но и в други части на Европа”, коментира дипломатът.

Той определи като неверни твърденията на Австрия, че десетки хиляди нелегални мигранти стигат до Европа през Румъния. “В Румъния те бяха под два процента”, уточни посланикът, цитиран от БТА. 

В отговор на въпрос защо Румъния и България са били отхвърлени за Шенген, но не и Хърватия, Хурезяну заяви: “Може би австрийците харесват повече Хърватия. Те прекарват ваканциите си там. Разбирам, че се опитват да мобилизират колкото се може повече избиратели преди регионалните избори”.

Посланикът изрази желание за по-сериозни дискусии с министъра на външните работи на Австрия Александър Шаленберг и с министъра по европейските въпроси Каролине Едщадлер и подчерта нуждата от пътна карта. Според него нов център за репатриране на бежанци на границата със Сърбия е осъществим, предаде БТА. 

“Но когато министър Карнер дойде при нас и ни каже, както и в България, че тук трябва да построим гранична ограда, ние не сме доволни от това. В Брюксел австрийските политици винаги говорят за солидарност, единство и стратегическо търпение. Но нашето търпение не е безкрайно. Не искаме да чакаме още две или три години”, подчерта дипломатът.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648