Еманюел Макрон получи трета доза ваксина срещу COVID

ЕС и Свят 29.11.2021 12:20 Снимка: ДНЕС+

Еманюел Макрон получи трета доза ваксина срещу COVID

Френският президент Еманюел Макрон си е поставил трета доза ваксина срещу COVID-19. Това съобщи самият той днес в туитър.

Ваксината е поставена през уикенда според информациите на телевизия BFM и вестник "Фигаро".

 

Френският президент преболедува COVID-19 и получи две дози ваксина от "Астра Зенека" в разгара на слуховете, че векторната ваксина причинява тромбози, за да насърчи съгражданите си да се имунизират.

Преди дни Франция обяви, че си поставя за цел да усилия кампанията за реваксинация, за да подобри защитата си преди пета вълна на коронавируса.

Миналата седмица европейската здравна агенция ECDС промени препоръката си за бустерните дози. След като първоначално посъветва европейските държави да ги поставят само на хора с отслабен имунитет, сега здравните експерти на Брюксел апелират всички ваксинирани, особено над 40 г., да си поставят подсилваща доза заради трикратното увеличение на антителата и нарастването на Т-клетките след нея спрямо първоначалната ваксинация.

Според европейския лекарствен регулатор ЕМА имунитетът от бустерната доза ще е достатъчно силен за преминава през студения сезон в Европа, когато рискът от въздушно-капкови инфекции е значително по-висок.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648