Екипажът на кораб, изпаднал в бедствено положение край бреговете на Йемен, бе евакуиран от военни

ЕС и Свят 15.06.2024 10:12 Снимка: ДНЕС+

Екипажът на кораб, изпаднал в бедствено положение край бреговете на Йемен, бе евакуиран от военни

Екипажът на кораб, изпаднал в бедствено положение след атака на йеменските бунтовници хуси в Червено море, бе евакуиран от военни, съобщи британската служба за сигурност на търговските операции, цитирана от БТА.

Търговският кораб "Тютър", който бе поразен от дрон в сряда, беше изоставен и се носеше по течението на изток от йеменското пристанище Ходейда, което се намира под контрола на хусите, съобщи британската служба, без да уточнява към коя армия принадлежат военните, които са евакуирали моряците.

По-рано филипинският президент Фердинанд Маркос беше поел ангажимент да помогне на филипинските моряци, които се намират на борда на кораба, и да ги прехвърли в Джибути с помощта на британската служба за сигурност на търговските операции.

"Обръщам се към филипинските моряци на борда на търговския кораб "Тютър", които бяха бомбардирани и които в този момент не знаят какво да правят: правим всичко по силите си", заяви филипинският лидер.

Търговският кораб, плаващ под либерийски флаг и собственост на гръцка компания, е бил поразен от дрон и от "неидентифициран въздушен снаряд", съобщи в сряда Централното командване на въоръжените сили на САЩ.

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095