ЕК: Страните на ЕС трябва да избягват затваряне на вътрешни граници

ЕС и Свят 04.08.2020 18:21 Снимка: ДНЕС+

ЕК: Страните на ЕС трябва да избягват затваряне на вътрешни граници

Страните от Европейския съюз трябва да избягват да затварят вътрешните си граници, въпреки нарастващия брой случаи на зараза с новия коронавирус. Представител на Европейската комисия коментира пред ТАСС изявление на литовския президент Гитанас Науседа, че страните от ЕС могат да се върнат към повторно затваряне на граници.

"Становището на Европейската комисия по този въпрос не се е променило. Необходимо е да се избегне възобновяването на неефективните ограничения и вътрешния граничен контрол на ЕС, като се продължи напред".

Според говорителя на ЕК, "всякакви ограничения за свободно движение в рамките на ЕС трябва да се прилагат само когато е строго необходимо. И те трябва да бъдат координирани, пропорционални и недискриминационни за справяне с рисковете за общественото здраве".

Президентът на Литва коментира в понеделник, че ситуацията с коронавируса се променя към по-лошо, във връзка с което "следващият етап може да бъде връщане към граничния контрол".

Според президента, на равнище ЕС "е необходимо да се постигне съгласие за механизъм за използване на такава мярка", който да бъде прилаган еднакво като карантинно средство./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448