ЕК оттегля чернова на предложение, свързано с полово неутралните обръщения

ЕС и Свят 01.12.2021 13:11 Снимка: ДНЕС+

ЕК оттегля чернова на предложение, свързано с полово неутралните обръщения

Европейската комисия/ЕК/ няма да разглежда чернова на предложение, свързано с въвеждането на полово неутрални обръщения, обяви говорител на комисията на пресконференция по повод на публикации, в които се съобщава, че се обмисля отпадане на обръщението „дами и господа“ от официалните документи на ЕК.

Говорителят потвърди, че подобно предложение е било изработено от екипа на еврокомисаря по въпросите на равенството Хелена Дали, но това предложение е оттеглено, защото за приемането му липсва единодушие. Предложението е предвиждало обръщението „дами и господа“ да бъде заменено със „скъпи колеги“, както и други сходни промени.

„Целта на подобни изменения е да отразят разнообразието в обществото. Европейската култура е разнообразна и богата, затова се стремим тази наша сила да бъде отразена при общуването“, поясни говорителят.

По-рано днес медии в Белгия съобщиха, че правителството подготвя промени, с които да отпадне определението за пол/мъжки или женски/ в личните карти на белгийците и на чужденците с право на престой в страната. Очаква се законопроектът да бъде гласуван догодина, след като бъде изяснено как документите без графа за пола ще бъдат ползвани при пътуване. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648