ЕК: Няма спекула на пазара на емисии

ЕС и Свят 03.01.2022 16:46 Снимка: ДНЕС+

ЕК: Няма спекула на пазара на емисии

На европейския пазар на емисии засега няма спекула - това показаха извършените проверки, заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси, свързани с цените на енергията и определенията за "природосъобразни" енергийни инвестиции, предаде БТА.

"Важно е да се прави разлика между спекулация и обикновена инвестиция. Приемаме съмненията за спекула с цените на емисиите много сериозно. Проверките потвърдиха, че засега няма спекула и европейският пазар работи по правилата. Инвестиционните фондове понякога биват упреквани в спекулативно поведение, но делът им на пазара на емисиите остава непроменен и нисък. Въпросът е дали на пазара има играчи, които умишлено влияят на движението на цените, това проверяваме и се оказа, че засега не е така", поясни говорителят. Отговорът му е по повод съмненията на някои страни от ЕС, че цените на енергоносителите в последните месеци са високи заради спекулативен натиск.

"Предложението на ЕК кои бъдещи инвестиции в енергетиката да се възприемат като временно "чисти" в природосъобразния преход обхваща чувствителни и сложни въпроси", заяви говорителят. И добави, че комисията е работила между Коледа и Нова година за завършване на списъка и затова документът е бил разпратен на държавите от ЕС на 31 декември и до медиите на 1 януари следобед.

Нямаше причина да се опитваме предложението да мине незабелязано с избирането на определена дата за неговото представяне, допълни говорителят. Според него комисията е изпълнила задължението си да представи списъка до края на годината./БТА

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648