ЕК и Китай призоваха Израел и Иран да се въздържат от ескалация

ЕС и Свят 19.04.2024 16:48 Снимка: ДНЕС+

ЕК и Китай призоваха Израел и Иран да се въздържат от ескалация

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова Иран, Израел и техните съюзници да се въздържат от ескалация в Близкия изток.

„Абсолютно необходимо е регионът да остане стабилен и всички страни да се въздържат от по-нататъшни действия“, каза фон дер Лайен заедно с финландския премиер Петери Орпо в Лапеенранта, Финландия, на около 25 км (15 мили) от руската граница.

Китай също заяви в петък, че ще „продължи да играе конструктивна роля за деескалация“ на напрежението в Близкия изток, след като иранските медии съобщиха за експлозии, чути близо до град Исфахан, а американските медии цитираха официални лица, според които Израел е нанесъл ответни удари по неговата архи-съперник.

„Китай се противопоставя на всякакви действия, които допълнително ескалират напрежението и ще продължи да играе конструктивна роля за деескалация на ситуацията“, каза говорителят на външното министерство Лин Джиан.

Китай е близък партньор на Иран, най-големият му търговски партньор и най-големият купувач на неговия санкциониран петрол. САЩ многократно са отправяли публични призиви към Китай да използва влиянието си върху Техеран, за да управлява напрежението в региона, което в момента е нагнетено заради конфликта Израел-Хамас.

CHF CHF 1 2.05747
GBP GBP 1 2.31582
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.59208
USD USD 1 1.81955