ЕБВР отпуска на Молдова 300 милиона евро

ЕС и Свят 24.06.2022 10:27 Снимка: ДНЕС+

ЕБВР отпуска на Молдова 300 милиона евро

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуска на Молдова 300 милиона евро.

Средствата са за повишаване на енергийната сигурност чрез придобиване на стратегически газови резерви, за да допълни тези, които Русия в момента предоставя през Украйна.

Това съобщи IPN, като цитира съобщение за пресата.

Заемът ще финансира до една пета от планирания внос на газ от Молдова за 2022 г., който е уязвим от потенциално прекъсване в резултат на войната с Украйна. В момента целият внос идва от руската компания Газпром по договор, който изтича през 2026 г.

Заемът, отпуснат в рамките на рамката на Банката за устойчивост и поминък от 2 милиарда евро в подкрепа на Украйна и съседните засегнати страни, ще бъде разделен на два транша.

Спешен транш от 200 милиона евро ще бъде използван в случай на прекъсване на доставките, докато допълнителни 100 милиона евро ще бъдат използвани за създаване на стратегически резерв от газ, който да се съхранява в Румъния или Украйна, за да се избегнат сезонни скокове на цените и да се подобри енергийната сигурност.

Неотдавнашният напредък в прилагането на третия енергиен пакет на ЕС и пускането в експлоатация на интерконектор за газ между Румъния, членка на ЕС, и Молдова през 2021 г., който беше финансиран от ЕБВР, означава, че Молдова вече разполага с технически средства, за да замести предоставянето от центрове на ЕС в случай на доставка прекъсване.

"Тези проекти на ЕБВР дават спасителна линия за Молдова, както като помагат за диверсификацията на източниците на доставки, така и като дават възможност на страната да внася 100 процента от енергийните си нужди от ЕС през интерконектора през лятото и до 60 процента през лятото зимата", каза Матео Патроне, управляващ директор на ЕБВР за Източна Европа и Кавказ.

Правителството на Молдова разреши на Energocom да набавя газ от алтернативни източници на пазара чрез провеждане на търгове главно на границите на ЕС и Украйна. Това позволява на ЕБВР да изплаща заема директно на предварително квалифицирани доставчици от ЕС, избрани от Енергоком и одобрени от ЕБВР в съответствие с правилата на ЕБВР за обществени поръчки. Транзакцията е структурирана така, че да гарантира пълна прозрачност и проследимост на постъпленията по заема.

ЕБВР е водещ институционален инвеститор в Молдова и към днешна дата е инвестирала повече от 1,5 милиарда евро в страната чрез 154 проекта.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648