Джон Болтън: Нужни са по-строги мерки срещу Русия

ЕС и Свят 05.08.2020 08:30 Снимка: ДНЕС+

Джон Болтън: Нужни са по-строги мерки срещу Русия

Бившият съветник по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп - Джон Болтън, смята, че администрацията на Тръмп провежда строга политика спрямо Русия, но тя трябва да бъде затегната още повече. Той изрази това мнение във вторник на годишния форум за сигурност, организиран от Аспенския институт в Колорадо.

"Тръмп предприе някои строги мерки срещу Русия, например, той се оттегли от Договора за ядрените сили с междинно разстояние", каза Джон Болтън. - Сигурност. Администрацията на Тръмп обяви оттеглянето си от Договора за отворено небе и аз също работих по този въпрос. Имаше редица строги санкции срещу Русия, подкрепям ги и дори щях да наложа по-строги санкции. "

На въпроса дали е обсъждал с руски представители въпроса, че Русия уж е предлагала награди на представителите на радикалните талибани в Афганистан за убийството на американски военнослужещи, Болтън отговори, че "не си спомня подобни дискусии". "Афганистан, поотделно, не беше обект на дискусии", добави той. "Обсъждаха се и други проблеми - ситуацията в Сирия, във Венецуела."

Болтън беше помолен да коментира възможността за "октомврийска изненада" - фактът, че Трамп в навечерието на изборите може да влоши всеки международен конфликт, за да спечели президентските избори. "По-притеснен съм от възможните действия, предназначени да покажат на американците праха - например срещата с Ким Чен Ун и обявяването на края на войната на Корейския полуостров, отколкото възможността за военна операция", каза той.

"Ако нашите противници решат да създадат проблеми за нас, тогава това е Мисля, че основната цел на нашите противници е да нарушим нормалния ход на нашия избирателен процес и това е, от тяхна гледна точка, да бъде "октомврийската изненада".

Болтън бе обявен за съветник на националната сигурност през март 2018 г. и беше уволнен миналия септември. Оттогава той издаде мемоари за престоя си в Белия дом, които съдържат много отрицателна оценка за дейността на Доналд Тръмп.

Книгата на Болтън беше публикувана в края на юни./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448