Двама евродепутати загубиха имунитета си заради аферата „Катаргейт”

ЕС и Свят 02.02.2023 15:27 Снимка: ДНЕС+

Двама евродепутати загубиха имунитета си заради аферата „Катаргейт”

Имунитетът на двама евродепутати беше отнет от европейски депутати след искане от белгийските власти, разследващи корупционен скандал „Катаргейт”, който разтърси Европейския парламент.

Италианецът Андреа Коцолино и белгиецът Марк Тарабела отричат да са извършили нарушение, пише BBC. Двамата бяха членове на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, но по-късно станаха независими.

Главната фигура в аферата „Катаргейт” е бившата заместник-председателка на Европарламента Ева Кайли, която е в затвора в Брюксел.

Един от заподозрените се съгласи да „разкаже всичко“ като част от споразумение за признаване на вината.

Твърди се, че Пиер Антонио Панцери е ръководил мрежа, която е взимала подкупи от Катар и Мароко в замяна на влияние върху Европейския парламент. Около 1,5 милиона евро (1,3 милиона британски лири) бяха върнати в брой при поредица от проверки в Брюксел и на други места.

И Катар, и Мароко категорично отхвърлиха обвиненията.

Самият Марк Тарабела присъства на гласуването. След това е заявил пред репортерите, че е е гласувал за свалянето на имунитета си, „защото искам да говоря със съдията и следователите“.

„Разбира се, че отричам да съм грешил. На въпрос дали някога е вземал пари, за да повлияе на процедурите в Европейския парламент, той каза: „Никога в живота си!”

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482