ДеСантис: Войната в Украйна трябва да спре

ЕС и Свят 28.09.2023 09:03 Снимка: ДНЕС+

ДеСантис: Войната в Украйна трябва да спре

Губернаторът на Флорида и кандидат на републиканците за изборите през 2024 г. Рон ДеСантис обеща подкрепата си за Украйна на фона на военната операция на Русия там, но подчерта, че е важно да се поставят нуждите на САЩ на първо място, обобщи АП.

"Няма да имаме празен чек, няма да имаме американски войски и ще накараме европейците да направят това, което трябва да направят", заяви ДеСантис по време на дебата за републиканската номинация в Сими Вали, Калифорния.

Все пак той отбеляза, че помощта, която САЩ изпращат на Украйна, трябва да бъде преразгледана, тъй като в същото време "собствената ни страна е нападната. ... Трябва да защитим американския народ, преди дори да се притесняваме за тези други неща".

В същото време друг кандидат, сенаторът от Южна Каролина Тим Скот, подчерта, че е "наш национален жизнен интерес" да се обезсили руската армия и по този начин да се елиминира рискът Москва да извърши нападение срещу страна от Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО).

Рон ДеСантис, отбеляза, че САЩ се нуждаят от "напълно нов подход към Китай".

"Причината, поради която сме в тази каша, е, че елитът във Вашингтон твърде дълго време избираше капитулация вместо сила, когато става въпрос за ККП [Китайската комунистическа партия]", каза той по време на републиканския дебат в Сими Вали, Калифорния. "Някои хора в нашата страна забогатяха; индустриалната ни база се изчерпа и китайците успяха да изградят втората по сила армия в целия свят."

Говорейки за отношенията на потенциалната му бъдеща администрация с Пекин, той заяви, че "ще придобием икономическа независимост от Пекин".

Вивек Рамасвами, кандидат на Републиканската партия за изборите в САЩ през 2024 г., предупреди, че Вашингтон трябва да внимава с подхода си към Украйна, тъй като не е в негов интерес да тласка Русия "още повече в обятията на Китай", който той определи като "истинския враг".

Говорейки по време на партиен дебат в Сими Вали, Калифорния, Рамасвами настоя, че "реалността е такава, че само защото руският президент Владимир Путин е зъл диктатор, това не означава, че Украйна е добра. Това е страна, която забрани 11 опозиционни партии".

"Нуждаем се от разумен мирен план, който да сложи край на това", заключи бизнесменът.

Рон ДеСантис обвини политиците от Вашингтон, че "с безразсъдното си поведение са закрили американската мечта".

"Те взимат заеми, печатат ги, харчат и сега вие плащате повече за всичко", каза той на публиката по време на дебата в Сими Вали, Калифорния. "Те сринаха националния ни суверенитет, като позволиха границата ни да бъде широко отворена, така че, моля ви, спестете ми крокодилските сълзи за тези хора."

"Къде е Джо Байдън? Той напълно отсъства от ръководството", подчерта ДеСантис. "Доналд Тръмп липсва в действие. Той би трябвало да е на тази сцена." ДеСантис заяви, че администрацията на Тръмп е добавила 7,8 трилиона долара към дълга на страната, създавайки предпоставка за повишаване на инфлацията.

Бившият губернатор на Ню Джърси и кандидат на републиканците за изборите през 2024 г. Крис Кристи обвини бившия президент Доналд Тръмп, че "се крие зад стените на голф клуба си", а настоящият - Джо Байдън, че прави същото "в мазето си".

Говорейки по време на дебата в Сими Вали, Калифорния, Кристи отбеляза, че нито един от двамата мъже не се появява публично, за да отговаря на въпроси, особено по отношение на дълга, за който и двамата са допринесли. Той подчерта, че Тръмп е трябвало да присъства на дебата, както и другите кандидати.

Кристи заключи, че ако се стигне до спиране на работата на правителството, за това трябва да бъдат обвинени "всички във Вашингтон, които не са успели да си свършат работата".

CHF CHF 1 2.04563
GBP GBP 1 2.31259
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55708
USD USD 1 1.82583