Демократите в САЩ призоваха за избори в Израел, обявиха Нетаняху за препятствие пред мира

ЕС и Свят 15.03.2024 09:03 Снимка: АР/БТА

Демократите в САЩ призоваха за избори в Израел, обявиха Нетаняху за препятствие пред мира

Лидерът на Демократическата партия в Сената на САЩ Чък Шумър днес определи израелския премиер Бенямин Нетаняху като "препятствие пред мира" и призова в Израел да бъдат произведени парламентарни избори, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

"Водената от Нетаняху коалиция вече не отговаря на нуждите на Израел след 7 октомври" - датата, на която започна войната с "Хамас", заяви в реч влиятелният американски сенатор.

Досега Шумър, лидер на демократичното мнозинство в Сената и най-високопоставеният представител на американските власти от еврейски произход, беше много предпазлив в критиките си към Израел, чиято офанзива в ивицата Газа е все по-оспорвана, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

"Смятам, че премиерът Нетаняху е изгубил правилната посока, позволявайки политическото му оцеляване да вземе връх над най-добрите интереси на Израел", заяви представителят на Демократическата партия пред Сената. В 40-минутната си реч той каза още, че Нетаняху е влязъл в коалиция с десни екстремисти и "в резултат на това беше твърде склонен да толерира цивилните жертви в Газа, което е довело до исторически минимум на подкрепата за Израел в световен мащаб".

Чък Шумър, лидер на демократите в Сената

Чък Шумър, лидер на демократите в Сената

Снимка: Senate TV via AP/БТА

"Израел не може да оцелее, ако се превърне в парий", подчерта Шумър.

Пет месеца след началото на конфликта Израел се намира в "критична точка", добави Чък Шумър, настоявайки, че "новите избори са единственият начин да се даде възможност за здравословен процес на вземане на решения" относно бъдещето на страната.

След месеци на почти безусловна подкрепа за израелската офанзива президентът на САЩ Джо Байдън също се оказа принуден да надигне глас в отговор на хуманитарната криза в Газа, отбелязва АФП.

Този месец САЩ започнаха да доставят по въздуха крайно необходимата хуманитарна помощ и обявиха, че ще създадат временен кей, за да доставят повече помощи в Газа по море. Досега Шумър се позиционираше като твърд съюзник на израелското правителство, като посети страната само няколко дни след бруталното нападение на "Хамас" на 7 октомври. През декември той произнесе дълга реч от сенатската трибуна, в която осъди "наглия и широко разпространен антисемитизъм, какъвто не сме виждали от поколения в тази страна, ако изобщо някога сме виждали", припомня АП.

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731