Дарения от цял свят за Тунис

ЕС и Свят 25.07.2021 14:54 Снимка: ДНЕС+

Дарения от цял свят за Тунис

Дарения от тунизийската диаспора, от европейски държави и от страните от Залива, както и от обикновени граждани пристигат в Тунис, пострадал тежко от пандемията от КОВИД-19, за да бъде избегната здравна "катастрофа", съобщават здравни специалисти, предаде Франс прес.

Магребската държава, която положи усилия, за да се снабди с необходимите ваксини преди разгара на епидемията през юли, вече е получила 3,2 милиона дози, в голямата си част от дарения, и се очаква до средата на август бройката им да надхвърли 5 милиона, според министерството на здравеопазването, предаде БТА. Около 500 000 дози идват от Китай, колкото са и дозите от Обединените арабски емирства, а 250 000 дози пристигнаха от съседен Алжир. Франция дари тази седмица над 1 милион дози от препаратите на "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън", достатъчни за имунизиране на 800 000 души. Това се равнява на една десета от пълнолетното население на страната с 12 милиона жители, каза държавният секретар Жан Батист Льомоан.

Тези ваксини обаче пристигат със закъснение. Тунис, който е получил едва една шеста от дозите, обещани в рамките на програмата Ковакс, насочена към по-бедни държави, регистрира един от най-високите резултати по смъртност от ковид в световен мащаб. Тунизийски потребители на интернет споделят видеоклипове на семейства, които са в паника, тъй като не намират свободно болнично легло за свой близък, на здравни работници, които се опасяват от недостиг на кислород за обдишване, и на тела на починали, натъпкани в препълнени морги.

Държавните болници, които са в тежко състояние поради лошо управление и липса на средства, в началото на лятото отново призоваха за помощ, за да получат защитни облекла и апаратура за реанимация. Тунизийските митнически власти позволиха на тунизийците, връщащи се от чужбина, да внасят без мито по една кислородна бутилка. Но инсталирането на по-сложно оборудване страда от липса на координация и пречки от страна на администрацията. Полева болница, доставена през май от САЩ, бе изградена едва през юли, а друга, дарена от Катар, още не работи поради липса на кислород. От доставените от Франция в началото на юни три кислородни генератора на стойност 1 милион евро, които могат да обслужват по 300 легла непрекъснато, само един функционира напълно.

Междувременно, през последните дни Франция и Италия изпратиха значителни количества кислород. Други арабски държави като Саудитска Арабия, Катар, Египет, Алжир и ОАЕ, също изпратиха тонове медицински консумативи.

Но това няма да е достатъчно за преодоляване на кризата: превантивните мерки не се спазват достатъчно, а борбата за власт във висшия ешелон на държавата пречи на организираната работа на властите./24 часа

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448